POŠALJITE UPIT I RENTIRAJTE VOZILO (MINIMUM 24H PRE POČETKA NAJMA)

Generalne informacije za iznajmljivanje
rent a car vozila u Beogradu 

 

Obavezan depozit

Za iznajmljivanje vozila obavezan je depozit - pred-autorizacija kreditne kartice ( Viza, Master Card, American Express ). Minimum 35,250 rsd za kategoriju vozila B,B+; 47,000 rsd za kategorije C,CA,C+,D+: 58,7500 rsd; za kategorije F, FA, Esw; 82,250 rsd; za kategorije GD,GDsw,VD. Najam automobila se plaća unapred, prilikom preuzimanju vozila. Depozit ne ulazi u cenu najma.Pred-autorizacija kreditne kartice se vrši u dinarima, bilo da se radi o domaćoj ili stranoj kartici. Oslobađanje pred-autorizacije se oslodađa 24h po povratku vozila od naše strane, preko Visa / Master terminala, a konačno oslobađanje zavisi i od banke klijenta i vrste kreditne kartice ( za detaljne informacije konsultujte se sa vašom matičnom bankom).

Gorivo

Gorivo potrošeno tokom rentiranja plaća zakupac. ZIM rent a car će naplaćivati 10% ekstra za dopunu goriva u slučaju da zakupac vrati iznajmljeno vozilo sa manje goriva od količine kojom je vozilo bilo snadbeveno pri preuzimanju. Gorivo nije uključeno u cenu najma auta. Šteta na vozilu prouzrokovana korišćenjem neodgovarajućeg goriva se naplaćuje 100% od zakupca i nije pokrivena dodatnim osiguranjem CCI.

Saobraćajne i parking kazne

Kazne za prekršaje nastale tokom perioda iznajmljivanja automobila, koje su posledica kršenja saobraćajnih propisa Srbije su isključivo odgovornost zakupca. Usluga plaćanja parking kazni se ne naplaćuje..

Saobraćajne kazne i kazne komunalne policije su deset puta skuplje za službena vozila, gde spada i rent a car ( Na primer ukoliko se parkira na zelenoj površini iznos kazne je 55.000 rsd ili na mesto predvidjeno samo za vozila / vozače sa invaliditetom kazna je 110,000 rsd ).

Prava i obaveze u slučaju sudara ili štete na vozilu (CDW)

 

Za štete na vozilu je odgovoran najmoprimac / zakupac bilo da su nastale njegovom krivicom ili krivicom NN lica ( u slučaju da je vozilo oštećeno od nepoznatog lica).

Rent-a-car vozilo je osigurano od a) autoodgovornosti, b) kombinovano kasko osiguranje ( sa relativnim i apsolutnim učešćem ). Apsolutno učešće koje plaća zakupac je u visini depozita naznačenog na ugovoru o najmu ( 36000-84000 rsd), a relativno učešće iznosi 10% od procenjene štete na vozilu od strane zvaničnog servisa ili osiguravajuće kompanije. ZIM Rent a car, odnosno, osiguravajuća kompanija imaju pravo da povećaju procenat relativnog učešća klijenta do 100% ukoliko je do štete došlo kao posledica prekoračenja dozvoljene brzine, ne prilagođene brzine i kršenja saobraćajnih propisa, vožnje u alkoholisanom stanju i ostalim sličnim prekršajima.” 

Najmoprimac / zakupac iznajmljenog vozila može da izbegne ovu odgovornost plaćanjem CCI ( dodatno osiguranje / complete cover insurance ) uz uslov da šteta nije pričinjena kršenjem  saobraćajnih pravila i zakona. Svaka šteta na unutrašnjošti iznajmljenog vozila, gumama, donjem postroju automobila, ključevima od kola i alarmu NIJE pokrivena CCI osiguranjem i u slučaju gubitka ili štete zakupac plaća 100% od cene.

 

Dodatno osiguranje za slučaj štete na vozilu  (CCI Complete cover insurance)


Dodatno osiguranje se plaća posebno i oslobađa zakupca od učešća u šteti na vozilima ZIM Rent a car, plaćanjem 6,600 rsd+ pdv, po najmu za sve AB,B,C i CA grupe vozila, za grupe D,DA,Dsw,E,F,FA,Fd i Fsw - 10,200 rsd+pdv, za grupe G,Gd,Gsw i V, Va,Vd 7+1/8+1 - 12,500 rsd + pdv po najmu. Navedene cene važe za period najma do 30 dana.


Doplata za narednih 15 dana iznosi +50%,a doplata za narednih 30 dana iznosi 100%.


Popust na kratkoročne najmove ( 1 - 6 dana) iznosi 10%.

 

Eventualna druga i svaka sledeća šteta se tarifiraju zasebno, po učešću za određenu kategoriju, a koje iznose 35,250 rsd / 47000 rsd / 58,750 rsd / 82,250 rsd.

 

CCI osiguranje važi za jednu prijavu štete (jedan štetni događaj uz obavezan policijski zapisnik ukoliko je šteta veća od 24.000 rsd ili 200.00 eur). Važi za jednu prijavu štete (jedan štetni događaj) tokom perioda najma.

 

ZIM Rent a car nije obavezan da obezbedi zamensko vozilo ukoliko zakupac ošteti rent-a-car automobil svojom krivicom, ili ukoliko dodje do štete na motoru / voznom trapu / točkovima i sl. Štete prouzrokovane lošom vožnjom ili nepažnjom prilikom vožnje, nisu pokrivene osiguranjem, kao ni dodatnim osiguranjem ( CCI ).

Obaveze u slučaju krađe vozila / dokumenata / registarskih tablica

U slučaju krađe automobila najmoprimac / zakupac je dužan da plati 100% kataloške vrednosti vozila, osim ako krađu prijavi lokalnoj policijskoj stanici i poseduje zvanični policijski izveštaj, saobraćajnu dozvolu i originalne ključeve, platiće učešće u šteti koje iznosi 10% od trenutne osigurane kataloške vrednosti vozila.

Najmoprimac / zakupac je dužan da uvek zaključa vozilo i aktivira alarm ili mehaničku zaštitu ( Zeder) kada je iznajmljeno vozilo parkirano, a saobraćajnu dozvolu da ne drži u kolima. Gubitak dokumenata, registarskih tablica ne pokriva osiguranje. Klijent je obavezan da nadoknadi trošak novih tablica, što podrazumeva i trošak nove saobraćajne dozvole, registarske nalepnice, zelenog kartona i trošak usluge agencije za odlazak i pripremu dokumentacije za MUP.

Gubitak ključeva ne pokriva osiguranje.

Dodatno osiguranje od krađe (TP Theft Protection)

Oslobađa korisnika od minimalnog učešća od 10% od kataloške vrednosti vozila u slučaju krađe. Plaća se posebno i oslobađa zakupca od svih finansijskih odgovornosti pod uslovom da poseduje validan policijski zapisnik, originalne ključeve i saobraćajnu dozvolu. Cena dodatnog osiguranja zavisi od kategorije vozila i perioda na koje je vozilo iznajmljeno.

Dodatni vozač

Gratis (minimum 25. godina starosti i posedovanje vozačke dozvole minimum 5 godina).

Sedište za dete

Prvo sedište je besplatno, drugo se plaća 2,400 rsd po najmu ( Do 30 dana) .

Pomoćno sedište (booster): prvo je besplatno, drugo 600 rsd po najmu.

Lanci za sneg

Klijentima obezbeđujemo lance za sneg dostupne u vozilu besplatno,u slučaju korišćenja naplaćuju se 1200 rsd po najmu.

U slučaju oštećenja lanaca za sneg, klijent snosi 100% trošak, osiguranje ne pokriva gubitak ili oštećenje lanaca za sneg.

GPS

Besplatno korišćenje uređaja do 7 dana, preko 7 dana korišćenje se naplaćuje 1,200 rsd za ceo period. Šteta ili gubitak uređaja nije pokrivena kasko osiguranjem, klijent snosi 100% trošak u slučaju oštećenja ili gubitka.

PDV - Porez

U sve cene je uračunat porez 20%. Sve usluge se naplaćuju u RSD po zvaničnom srednjem kursu NB Srbije.

Noćna isporuka / prijem:

(20:00 - 08:00) naplaćuje se 2,400 rsd u dinarskoj protivrednosti. Nedeljom i praznicima isporuka i prijem vozila se takođe naplaćuje 2,400 rsd. 

(17:00 - 20:00) radnim danima - moguće preuzimanje/vraćanje vozila po dogovoru uz moguću doplatu.

Prelazak granice

Prelazak granice SRB je dopušten uz saglasnost od strane ZIM rent a car-a. Odlazak u pojedine zemlje / teritorije nije dozvoljen

( Albanija, Kosovo, Turska, Rusija, Ukraina, Belorusija, Moldavija, Francuska, Španija, Holandija, Belgija, V.Britanija, Skandinavske zemlje).

Neograničena kilometraža važi samo za teritoriju Srbije i najmove od minimum 4 dana i duže. Cene za inostranstvo su sa 250Km uključenih u proseku dnevno.

 

Pranje vozila i šteta na enterijeru


Pranje kola se naplaćuje 1,000 rsd, osim ako unutrašnjost vozila nije veoma prljava, tada se naplaćuje 2,000 rsd.

Hemijsko čišćenje unutrašnosti vozila se naplaćuje 3,000-5,000 rsd.

Svaka šteta na enterijeru vozila, tapacirungu, sedištima se naplaćuje min.12,000 rsd i nije pokrivena dodatnim CDW osiguranjem. 

Starost vozača ( 25 - 70 god)

Donja starosna granica (Minimalno god.)  25 god. starosti za vozila kategorije C, C+, D, DA, E, F i minimum 23 god za kategoriju A-B.

Gornja starosna granica : 70 godina ( preko 70 godina na upit uz posebne uslove osiguranja).

Vozačka dozvola

Posedovanje vozačke dozvole najmanje 5 godina.

Minimalni period iznajmljivanja automobila

Minimalni obračunski period je 1 dan / 24h. Svako kašnjenje u odnosu na dogovoreno vreme se dodatno naplaćuje kao sledeći dan. Ukoliko zakupac skrati ugovoreni period najma, ZIM rent a car zadržava pravo da naplati penale u visini tri dana najma. Takođe ukoliko se zakupac ne pojavi i ne otkaže pismeno najam minimum 72h unapred, ZIM rent a car zadržava pravo da naplati tri dana najma po trenutnom cenovniku.

Promena rezervacije

Rezervaciju je moguće promeniti 72h pre početka najma, ili u slučaju promene datuma povratka automobila tokom najma, promena je moguća ukoliko klijent dobije pismenu saglasnost o promeni od ZIM-a .Takodje klijent je dužan da obavesti ZIM o promeni povratka vozila minimum 72 sata pre isteka najma, pismenim putem ( e-mail-om).

Otkazivanje rezervacije - penali 

Ukoliko se potvrdjena ( od strane klijenta) rezervacija otkaže minimum 72 sata pre početka najma, ZIM rent a car ima pravo da naplati administrativne troškove rezervacije koji iznose 6,000 rsd plus Pdv ( u dinarskoj protivvrednosti). Svako otkazivanje rezervacije na manje od 72h pre početka ugovorenog najma, ZIM rent a car ima pravo da naplati kao tri ( 3 ) dana najma ugovorenog automobila, po ceni za tri dana aktuelnog cenovnika. 

Obaveza zakupca

Zakupac treba da vodi računa o iznajmljenom vozilu. Nije dozvoljena vožnja van puta, trkanje, reli, šlepovanje drugih vozila, pozajmica vozila drugom licu. Striktno je zabranjena svaka vrsta zamene delova i bilo kakvog prepravljanja. Svaka zamena se vodi kao šteta koja će biti naplaćena zakupcu. U slučaju da zakupac vrati vozilo blatnjavo ili veoma prljavo, troškovi pranja će se naplatiti zakupcu. Isto važi i za unutrašnjost iznamljenog vozila. Takođe zakupac je dužan da prijavi svako upozorenje kontrolnih instrumenata i drugih eventualnih nepravilnosti, iste proveri u najbližem servisu. Svakih 2000Km zakupac je dužan da proveri tečnosti ( nivo ulja, nivo rashladne tečnosti, pritisak u gumama ) u lokalnom servisu ili sam na benzinskoj stanici. Dolivanje tečnosti će biti kompenzovano po isteku najma. ZIM rent a car ne snosi odgovornost u slučaju pregorevanja sijalice signalizacije ili svetala farova, klijent je dužan da ih zameni u lokalnom servisu. Ukoliko klijent ne vrati vozilo u dogovorenom periodu, svaki naredni dan će biti naplaćen po ceni za jedan (1) dan iz cenovnika, ugovor je moguće produžiti uz prethodnu saglasnost ZIM rent a car-a


Troškovi nastali u slučaju mehaničkog kvara na vozilu

 

ZIM Rent-a-car nije odgovoran za troškove najmoprimca nastale usled mehaničkog kvara na vozilu ( kao što su troškovi smeštaja, avio / brodske / autobuske ili železničke karte, kao ni za troškove ne ispunjenja bilo kog drugog turističkog ili poslovnog plana i programa. Najmoprimac nije dužan da plati dane najma koje nije koristio u slučaju kvara na vozilu. Najmoprimac je dužan da obavesti ZIM rent a car o problemu na vozilu i preduzme sve neophodne radnje da ne dodje do veće štete, prijavi bilo koje upozorenje na vozilu ( kontrolnoj instrument tabli),proveri stanje vozila u servisu ukoliko nije u mogućnosti da doveze vozilo u ZIM na proveru, u što kraćem roku. Sva naša vozila imaju 24h pomoć na putu AMSS članstvo za Srbiju i  Evropu.


Za sve moguće sporove nadležan je sud u Beogradu.


* Sve usluge se naplaćuju u dinarima (RSD) po zvaničnom srednjem kursu NBS